top of page
Search

Hoe ga ik te werk met jouw websiteteksten?

Updated: Apr 12, 2021

Nu ga ik eindelijk eens een website maken met goede teksten, neem je jezelf voor. Maar ja, hoe zet je duidelijk op papier wat je doet? En wat vertel je op een over-mij-pagina? Aan de hand van een voorbeeld laat ik zien hoe ik je websiteteksten zou (her)schrijven.


‘Ik ga een nieuwe website laten maken en ik heb teksten nodig. Ik zie er vreselijk tegenop en kom niet verder dan steekwoorden. En ik vind jouw schrijfstijl heerlijk. Wil je me helpen?’


Dit bericht kreeg ik van fotograaf Hannah Rosalie. Ze vroeg me om mee te kijken naar drie belangrijke pagina’s: zakelijke portretten, bruiloftsfotografie en de over mij.


Ik laat je zien hoe we aan de slag gingen met de tekst over bruiloftsfotografie.


Stap 1: Wat wil je vertellen?

Hannah wist al welke pagina’s er op haar site kwamen en welke teksten ze nodig had. Dat was een fijn startpunt. Ze maakte een basistekst waarin ze opschreef wat ze wilde vertellen.


 

De basistekst (voor):


BRUILOFT

Je bruiloft is een van de bijzonderste momenten in je leven. Een dag om nooit te vergeten. Goede foto's zijn daarbij ontzettend waardevol. Het geeft de mogelijkheid om jullie mooie momenten te herbeleven.

Ik vind het belangrijk dat jij en je gasten op hun gemak zijn met mijn aanwezigheid. Om die reden ben ik vaak gefocust aan het werk en treed ik niet teveel op de voorgrond op een bruiloft. Ik zou mezelf dan ook omschrijven als een sociale introvert. Ik zorg er voor dat ik géén belangrijk moment mis en ik ben altijd in voor een gezellig praatje.

Ik maak graag foto’s van spontane momenten. Ik heb gemerkt dat het fijn is voor koppels om te kunnen genieten van hun dag zonder continu ‘op de foto te moeten’ en dat zij juist mijn ongedwongen manier van fotograferen erg waarderen.

Op jouw bruiloft is het leuk om samen een fotoshoot in te plannen. Zo kunnen we met zijn drieën een spontaan moment creëren, zonder gasten. We gaan bijvoorbeeld een stukje wandelen, ik laat jullie je openingsdans nog een keer oefenen en al doende maak ik leuke ongedwongen foto’s. Je hoeft dus absoluut niet bang te zijn dat je niet kan poseren!


Mijn stijl zou ik omschrijven als klassiek, tijdloos en licht. Het verhaal van de trouwdag vertel ik door middel van een reportage. Ik wissel daarbij portretten, details en sfeerfoto’s af.

Het liefste ben ik op intieme relaxte bruiloften in de natuur. Ik zie het als een eer om jullie te fotograferen op jullie bruiloft. Ga je in het buitenland trouwen? Dan reis ik graag met je mee!


 

Stap 2: Wat wil de lezer lezen?

Door deze tekst kreeg ik al een goed beeld van wat Hannah wilde vertellen. Mijn volgende stap was me verplaatsen in de lezer. De bruid en bruidegom in spe die opzoek zijn naar een fotograaf. Ik begon met een rondje googelen. De lijst met trouwfotografen leek oneindig. Zoveel keus.


‘Je bruiloft is de mooiste dag van je leven en daar wil je natuurlijk mooie foto’s van,’ zo begon vrijwel elke collegafotograaf zijn verhaal. Dat gaat Hannah niet onderscheiden van haar concurrenten, concludeerde ik. Bovendien: wat is eigenlijk de vraag van de lezer? Dat ze foto’s willen laten maken op hun bruiloft is logisch, anders zitten ze niet op je site. Hun voornaamste vraag is: hoe kies ik tussen al die fotografen degene die voor mij het beste is.


Stap 3: Wat maakt jou anders dan de rest?

Wat is typisch Hannah? Dat wilde ik laten zien in de teksten. Om daar een goed beeld van te krijgen vroeg ik door op een aantal dingen die Hannah in haar teksten noemde.


  • Wat bedoel je precies met een klassieke en tijdloze stijl?

  • Kun je voorbeelden noemen van details die je fotografeert?

  • Kun je een aantal situaties noemen waarvan je sfeerfoto’s maakt tijdens een bruiloft?

  • Je vertelt dat je graag spontane momenten vastlegt. Kun je een aantal voorbeelden noemen?

  • Je geeft aan dat je het liefst fotografeert op intieme, relaxte bruiloften in de natuur. Kun je dit beeld nog iets uitgebreider schetsen? Waar zijn die bruiloften? Wat maakt het relaxed?


Ik had geluk dat Hannah uitgebreid en beeldend antwoord gaf op mijn vragen. Ze gaf leuke details en voorbeelden, waar ik meteen mee verder kon.


Stap 4: Waar ben je niet goed in?

Doordat we spraken over Hannah’s fotografiestijl en het type bruiloft dat daarbij aansluit, kwamen we er ook achter welke opdrachten minder in haar straatje passen. Hannah gebruikt in de nabewerking weinig filters, ze speelt liever met natuurlijk licht. Daarom is zij het beste op haar plek op een buitenlocatie. Ook past een wat lossere bruiloft in een informele setting bij Hannah. Daar verdwijnt ze tussen de gasten en legt ze ongezien spontane momenten vast.


Bruidsparen die een statige bruiloft organiseren met vierhonderd gasten zullen Hannah’s website waarschijnlijk wegklikken. Maar dat is niet erg. Voor Hannah past dit ook minder goed. Ze zou zich ongemakkelijk voelen en haar fotografiestijl komt hier minder tot z’n recht.


Door duidelijke keuzes te maken en te focussen op waar ze goed in is, spreekt ze nu de juiste opdrachtgevers aan. 

Zo werd de uiteindelijke tekst (na):


BRUILOFT


Van een close-up van de gedekte tafel tot een overzicht van het hele tafereel. Ik vertel het verhaal van jullie bruiloft met foto’s die je het gevoel geven dat je weer even terug bent in de sfeer van de dag. Ik leg de belangrijkste gebeurtenissen vast, zoek spontane momenten op en laat de gezelligheid onder de gasten zien.


Ik kom het best tot mijn recht op een kleinschalige, laagdrempelige bruiloft. Zo fotografeerde ik een trouwerij op een camping met maar 28 gasten. De bruid was niet bang om haar jurk vies te maken en iedereen zat ontspannen in het gras. Dat voelde heel eigen en puur.


Het liefst laat ik jullie niet teveel poseren, maar registreer ik onopvallend de leukste spontane momenten. Zoals een schaterlach van de bruid, een vader die danst of een stiekeme kus tussen bruid en bruidegom.


Mijn fotografiestijl past perfect bij een feest op een buitenlocatie, zoals het strand of de vrije natuur. Zo kan ik gebruikmaken van natuurlijk licht en echte kleuren. Want hoewel ik mijn beelden met zorg bewerk, blijft mijn stijl neutraal en gebruik ik geen heftige filters.


Het is heel bijzonder om als fotograaf aanwezig te zijn bij de intieme momenten van een bruiloft. Het is zo persoonlijk als de vader de bruid voor het eerst ziet of bruidsparen elkaar een trouwbelofte doen. Dat laatste is mijn lievelingsmoment van een bruiloft, waarbij ik zelf mijn tranen niet altijd kan bedwingen. Gelukkig kan ik me verschuilen achter mijn camera.


Hoewel het vreselijk geforceerd kan voelen, raad ik aan om een half uurtje te nemen voor groepsfoto’s. Zo zorgen we voor foto’s van de bruid en bruidegom met de ouders, broers en zussen, kinderen en vriendengroepen. Dit zijn toch de foto’s die vaak op de schouw belanden.


Trouw je in het buitenland? Ik hou van reizen en kom graag op locatie fotograferen.


 

Voor mij was het heel fijn dat Hannah de waarde inzag van mijn teksten en ik dicht bij mezelf kon blijven qua schrijfstijl. Want ook voor mij geldt: een opdracht moet wel bij me passen.


Bekijk de pagina's op de website van Hannah Rosalie Photography:
‘Ik vond het fijn dat Renee mij de juiste vragen stelde. Zo kwam ik erachter dat ik meer te melden had dan ik dacht. En de teksten kregen meer diepgang.’

Hannah Rosalie Photography


Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen en wat het kost om je websiteteksten te laten (her)schrijven? Stuur een mailtje of bel me op 06-46376733.


0 comments

Comments


bottom of page